5 adviezen over je gezondheid waar je zeker iets aan hebt

Je zit een stuk lekkerder in je vel als je lichamelijk gezond bent. En daarbij kun je de natuur best een beetje helpen. Alsjeblieft, vijf adviezen over gezondheid waar je zeker iets aan hebt. Tijdens een livestream op Instagram en een kennispartnerschap op ons forum, konden jullie vragen stellen aan de Voel-je-goed experts van Etos. Onder andere over gezondheid. We bespreken hier vijf vragen en adviezen die voor iedereen nuttig zijn. Ook voor jou dus.

Hoe ondersteun ik mijn weerstand?

Voor een goede weerstand kun je niet zonder voldoende vitamines. Die krijg je vooral binnen door gezond en gevarieerd te eten. Maar er zijn soms wat stoorzenders die je eetpatroon en je weerstand kunnen beïnvloeden. Stresssituaties is er zo een, net als slaapgebrek. Het maakt dat je sneller geneigd bent naar ongezonde dingen te grijpen. En we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat alcohol en roken je weerstand ook niet ten goede komen. Stoffen die dat wel doen zijn vitamine C en zink. Je kunt je eetpatroon eventueel aanvullen met supplementen die rijk zijn aan deze stoffen.

Hoe draag ik bij aan mijn immuunsysteem?

Ook hier is voeding weer heel belangrijk want een goede weerstand begint in je buik. Gunstige bacteriën zorgen hier dat je weerstand op peil blijft en een goede spijsvertering draagt bij aan een gezond lichaam. En daarvoor heb je vezels nodig, veel vezels. Die zitten in groente, fruit, bonen, volkoren granen en noten. Probeer ze bij elke maaltijd binnen te krijgen. En help ze vervolgens een handje door lekker veel water te drinken, minstens 2 liter per dag. Verder heeft Vitamine D een nauwe band met je immuunsysteem. Dit maakt je lichaam aan onder invloed van zon. Heb je een donkere huidskleur of ben je zwanger, dan kan het verstandig zijn om vitamine D te slikken in de vorm van een supplement.

Kun je beter multivitaminen slikken of losse vitamines?

Multi vitamines kun je gebruiken als aanvulling op je dagelijkse voeding. Losse vitamines zet je vaak in voor specifieke doeleinden. Magnesium voor je spieren bijvoorbeeld of vitamine B12 bij vermoeidheid. Het hangt er dus vooral vanaf waarvoor je supplementen wilt gebruiken. Het is slim niet zomaar allerlei losse vitamines te kopen omdat je niet alles met elkaar kunt combineren. Ook is het belangrijk dat als je vragen hebt, je langs de huisarts gaat.

Doordat ik veel thuis werk, heb ik sneller last van mijn nek, rug en schouders. Wat kan ik hier aan doen?

Tja, een bekend probleem sinds de meesten van ons voor hun werk aan huis gekluisterd zijn tegenwoordig. Daar is de werkplek in de meeste gevallen toch net iets minder ergonomisch verantwoord dan op kantoor. Een goede investering is die in een los toetsenbord. Je kunt je laptop dan op een standaard of stapel boeken zetten zodat je scherm op ooghoogte komt te staan en je rechter op zit. Wil je een goede houding bevorderen, stop dan een wiebelkussen onder je billen. Probeer verder vooral in beweging te blijven. Doe een paar rek- en strekoefeningen tussendoor eindig je lunch met een korte wandeling door de buurt. Zorg verder dat je je spieren warm houdt als je last hebt. Bijvoorbeeld met een pittenzak. Kijk voor meer tips over thuiswerken op etos.nl/thuiswerken.

Moeten we blijven handen wassen zoals we de afgelopen tijd hebben gedaan?

Laten we beginnen met zeggen dat we nu eigenlijk pas goed onze handen wassen. Pre-corona waren we erg makkelijk met handen wassen. Zelfs na een toiletbezoek voelde menigeen niet de noodzaak om zijn handen te wassen. Dus in die zin: vooral zo doorgaan. Wat niet hoeft is je handen kapot wassen of altijd een anti-bacteriële zeep gebruiken. Juist omdat je je handen nu vaker wast kun je bacteriën resistent maken. Bovendien is corona een virus dus dat doodt je er niet mee. Maar virussen kunnen slecht tegen zeep. Handen wassen met gewone zeep is dus zeker goed. Doe dat iedere keer als je buiten bent geweest, boodschappen hebt gedaan en yes please, ook nadat je naar het toilet bent geweest. Verwen je handen daarnaast regelmatig met een voedende handcrème.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven
Sluiten
Door categorieën bladeren
Auteurs bekijken