Het wordt deze week koud, heel koud. Ondanks dat we ernaar uitkijken om onze schaatsen weer onder te binden, balen we ervan als we onze autoruiten moeten krabben, we verkleumd thuiskomen en vinden we het maar wat irritant als onze smartphone snel leeg loopt. Jep, wanneer het koud is, raakt je batterij een stuk sneller leeg. Maar hoe komt dat eigenlijk?
Temperatuur heeft een grote invloed op de werking van je batterij, vertelt dr. Peter Notten, hoogleraar Energy Materials and Devices van de Technische Universiteit Eindhoven aan RTL Z. ‘Elke batterij is een chemische reactor waarin elektrische energie chemisch wordt opgeslagen. Conversiereacties zijn sterk afhankelijk van de temperatuur, zoals elke chemische reactie. Daar zit de verklaring: als het koud wordt, gaat het slechter. In de chemie zeggen we dan ook: ‘hoe heter, hoe beter’.’
Hoe opladen werkt
In bijna elk oplaadbaar apparaat zitten tegenwoordig lithium-ion-batterijen. Ook in je smartphone zitten ze. Die batterijen hebben een positieve en negatieve elektrode, waartussen ionen bewegen. Als je je smartphone oplaadt, bewegen die ionen naar de negatieve kant en nemen ze elektronen mee. Als er geen ionen meer aan de positieve kant zitten, is de batterij van je telefoon volledig opgeladen. Je telefoon wordt van stroom voorzien doordat de elektronen aan het apparaat worden afgegeven. Tegelijkertijd keren de ionen binnen de batterij weer naar de positieve kant.
Dit proces werkt het best onder normale temperaturen. Een iPhone zou het best werken tussen 0 en 35 graden Celcius. Als een iOS-apparaat in een heel koude omgeving wordt gebruikt, kan dat de gebruiksduur van de batterij tijdelijk korter maken en kan het apparaat daardoor worden uitgeschakeld.
Koude batterij
Wanneer het koud is, heeft de batterij meer moeite om de lading te laten bewegen. Dit komt omdat de interne weerstand hoger is, vertelt dr. Marnix Wagemaker, associate professor aan de Technische Universiteit Delft. ‘Als gevolg daarvan levert de batterij moeilijker het beloofde voltage dat apparaten nodig hebben om te werken. Als de batterij koud is, kan het zijn dat het voltage niet meer geleverd kan worden, waardoor de telefoon uitschakelt of denkt dat de batterij leger is dan dat die werkelijk is.’
Het is dus niet zo dat je telefoon meer energie verbruikt, de batterij kan door de kou die energie alleen minder snel leveren. Als je eenmaal binnen je telefoon weer opwarmt, zal je merken dat de batterij weer op een normale snelheid leegloopt.