Krijg jij ook constant schokjes? Dit kan je ertegen doen

De vonken springen er letterlijk vanaf tussen jou en je partner en je kunt geen deurknop aanraken of je krijgt een schok. Jep, koning winter is hier, en dat zullen we merken ook. In de winter is de luchtvochtigheid een stuk lager dan in de zomer en laat droge lucht nu één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit zijn. Daarnaast zetten we in de winter de verwarming graag hoger, wat er ook voor zorgt dat de lucht droger wordt.

Wanneer vervolgens isolerende materialen met elkaar in contact komen, ontstaat er statische elektriciteit. Normaal vloeit die lading de aarde in, maar soms lukt dat niet. Wanneer je dan iemand of iets aanraakt, ontstaat er ontlading en geef je dus een schokje af. Niet iedereen heeft evenveel last van statische lading omdat de huidweerstand bij iedereen anders is. Als je een droge huid hebt, heb je er waarschijnlijk meer last van dan iemand met een vette huid. Ook je kledingkeuze speelt een rol: synthetische stoffen geven eerder vonkjes af.

Knetter je liever niet? Met deze trucjes beperk je de vonken

  • Voor je eigen veiligheid Draag een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van je kleding. Door het metaal word je ontladen en krijg je geen schokjes meer.
  • Blijven smeren Een hydraterende crème voor je lichaam en gezicht helpt om minder statisch geladen te zijn.
  • Haarlak to the rescue Spuit haarlak op statische kledingstukken zoals je jurkje, muts of blouse.
  • Nat, natter, natst Spray water over je kleding en haar en je zal minder schokkerig worden.
  • Kleine wasjes, grote wasjes Was je kleding met een beetje azijn of doe een kleine prop van zilverfolie in de wasmachine. Wasverzachter werkt ook.
  • Vette coupe Stel het wassen van je haar zo lang mogelijk uit. Je hoofdhuid heeft zo de kans meer oliën aan te maken, waardoor je haar minder statisch wordt. Ook het vermijden van droogshampoo helpt.
  • Borstelen Als je je kleding met een koolstofvezelborstel behandelt, veeg je de geladen deeltjes er zo vanaf.
  • Aan de onderkant Schoenen met rubberen zolen zorgen dat je elektrische lading opbouwt. Draag in de winter dus schoeisel met een leren onderkant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven
Sluiten
Door categorieën bladeren
Auteurs bekijken