Waarom je vaker moet plassen en andere uitwerkingen die de kou op je lichaam heeft

Heb je een kleine blaas? Dan heb je de komende dagen een excuus. Extreme kou zorgt er namelijk voor dat we vaker aandrang voelen om te plassen. Maar de vrieskou heeft ook andere uitwerkingen op je lichaam. Komen ze.

Hoofdpijn

Je hebt vast weleens van een brain freeze gehoord, die je kunt krijgen als je te snel een ijsje eet. Koude lucht inademen of die ijskoude oostenwind op je gezicht voelen, kan hetzelfde effect hebben.

Met droge ogen

Koude lucht is vaak droog. Daardoor kun je last hebben van droge ogen, maar óók van een loopneus. Door die schrale lucht doet je neus namelijk extra zijn best om wat vocht toe te voegen. Met een loopneus tot gevolg. Alsjeblieft, dankjewel.

Ik moet weer #63

Wetenschappers zijn er niet helemaal over uit hoe het precies komt, maar het klopt dat je vaker moet plassen als het koud is. Er wordt gedacht dat dit komt omdat de plasbuis kouder wordt en daardoor aandrang tot plassen veroorzaakt. Maar er zijn er ook die beweren dat de bloedvaten krimpen, waardoor er minder ruimte is voor je bloed en nieren om water uit het bloed te halen, waardoor het in je blaas terecht komt. Hoe dan ook, je hebt een prima excuus voor een extra toiletbezoekje.

Je wordt er dun van

Nouja, da’s wat overdreven. Maar omdat je lichaam z’n stinkende best doet om jou warm te houden, zoals bijvoorbeeld wanneer je bibbert, wordt de calorieverbranding gestimuleerd. Het activeert namelijk het hormoon irisine, wat helpt om (een klein beetje) lichaamsvet te verbranden. Dus nee, gooi toch maar niet direct de work-out van vanavond uit je agenda.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven
Sluiten
Door categorieën bladeren
Auteurs bekijken